Senkonscie,
jam vintras.
Kronviruso konstante ŝvebas
ĉirkaŭ nia ĉiutaga vivo.
Tamen,
naturo ne perfidas nin
kaj kiel kutime,
vintro venis ĉe nin.
Ĉi-tie en profunda kamparo
oni vivas
kvazaŭ senrilate al la pandemio:
Fari vintran gimĉion abunde,
kolekti brullignaĵojn,
rare karbojn liverigi,
sed, ĉi-jare,
eksterordinare,
ne kartludojn en vilaĝa domo!
Do,
kion oni farus
dum vintra paŭzo?
pastaĵo por baguette |
Iu kultivisto,
tre proksime de mi,
ĉiutage kuiras panon.
Lia regulo estas :
Unu tagon, unu panon, !
Vespere,
li jam preparas pastaĵojn
per natura fermentaĵo
farita antaŭan tagon.
Matene,
per tiuj materialoj,
li bakas freŝan "baguette"
kaj alterne,
"pain de campagne".
Ulala,
freŝan francan panon !!
Pain de campagne |
Intertempe,
li provas kuiri kelkajn kukojn :
Madeleine, Tarte au pomme
Madelene kun citrona kremo |
Tarte au cerries & pomme |
Krome,
por vespermanĝo :
supo el cepo (Soupe a l'oignon),
origine hungara supo, Goulaŝi
Lia nova hobio tretre plaĉas al mi.
Verdire,
tio malsoifigas mian sopiron
al Francio.
Dumtempe,
iu kamparanino okupiĝas
pri sia serioza ŝatokupo.
Ĉiumatene ellitiĝinte,
ŝi unue prenas tolon.
Nuntempe,
ŝi cerbumas
pri abstrakta pentrado.
Pli-malpli du horojn,
ĉiutage, prioritate,
ŝi dediĉas tempon por pentri.
Danke al la pandemio,
ŝia tagordo tre simpliĝis:
pentri, marŝi, traduki la francan,
kursi en Esperanto
kaj sufiĉe ripozi.
Mi kredas, ke
kiel pasigi hodiaŭ,
decidos, kia estos morgaŭ.
Kiel vi pasigas nunan vintron?
Belaj metiajxoj faras min kontente.
RépondreSupprimerDankon al vi pro via kontentigho!
RépondreSupprimerPro tio, ke cxi-matene, la 13an de Decembro,
RépondreSupprimerokazis la unua neghfalado en kuranta jaro,
mi jxus aldonis pejzaghon neghplenan.
Saluton Ana! Mi duonhazarde retrovis vin. Mi ĝojis legi erojn el via vivo. Fabrice, blinda muzikisto el Le Mans :-)
Supprimer